______________________________________________________________________________

IKLANEKA RINGKAS@PKBC

BERITA BAIK UNTUK KAKI PANCING

Khidmat sewaan bot berenjin dan tanpa enjin
Di Sungai Belat Batu 3 Kuantan
Hubungi Tuan Haji Roslan (hj. Lan) 013-9454682.


KHIDMAT PENGIKLANAN RINGKAS DI RUANGAN INI
Untuk Maklumat Lanjut, Sila Hubungi Sdr. SUK Kawasan Kuantan.


Perlancaran Bulan Infaq Pas Pahang______________________________________________________________________________

Thursday, September 3, 2009

PAS Pahang serah deklarasi perkasa bahasa kepada Muhyidin

Hazayani Zakaria
Thu Sep 03, 09 2:25:48 pm MYT

PUTRAJAYA, 3 Sept: Setelah menyerahkan deklarasi seminar mereka, PAS Pahang menunggu tindakan Kementerian Pelajaran Malaysia (KPM) berhubung tuntutan mereka agar Bahasa Malaysia di martabatkan sebagai bahasa rasmi dan pembudayaan bangsa.

Ketua Pemuda PAS Pusat, Ustaz Nasrudin Hassan berkata demikian selepas mengetuai serahan satu deklarasi seminar kepada Menteri Pelajaran Malaysia, Tan Sri Muhyiddin Yasin di Putrajaya pagi tadi.

Deklarasi berkenaan diterima Setiausaha Sulit Kanan Menteri, Khairul Anwar Bachok dan akan dipanjangkan kepada Muhyiddin.

Hadir sama dalam serahan tersebut Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, Dr. Hamzah Jaafar dan Setiausaha Perhubungan PAS Negeri, Roslan Zainal.

"Dalam masa terdekat kita akan pastikan perkara ini dapat dilaksanakan dan sekiranya ianya tidak nampak hasil tindakan daripada pihak kementerian insyaAllah tindakan susulan kita akan adakan,"katanya.

Deklarasi yang diperoleh hasil Konvensyen Memartabatkan Bahasa Malaysia Sebagai Bahasa Rasmi Dan Pembudayaan Bangsa yang diadakan pada 16 Ogos lalu di Kompleks Imam As Syafie, Jerantut Pahang mengandungi lima tuntutan.

Pertama, peserta konvensyen tersebut menggesa kerajaan bersungguh-sungguh dalam mendaulatkan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi dan pembudayaan bangsa dalam amalan pemerintah seperti yang terkandung dalam 152 Perlembagaan Malaysia.

Sebarang bentuk ancaman terhadap kedaulatan, pengukuhan dan pembudayaan bahasa seperti yang berlaku sekarang mesti diberhentikan dan dibantah sekeras-kerasnya.

Kedua, mereka mendesak kerajaan menghentikan serta merta dasar pembelajaran dan pengajaran sains dan matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) kerana jelas menjejaskan kedudukan Bahasa Malaysia sebagai bahasa rasmi dan pembudayaan dalam sistem pendidikan negara.

Dasar itu juga menjadi ancaman terhadap masa depan anak bangsa terutamanya pelajar-pelajar di kawasan luar bandar.

Tuntutan ketiga merupakan desakan kepada kerajaan agar mengembalikan semula tulisan jawi dalam sistem pendidikan bagi meningkatkan penghayatan Al Quran dalam kehidupan bermasyarakat.

Konvensyen berkenaan juga menuntut kerajaan mewajibkan mata pelajaran agama Islam sebagai mata pelajaran wajib lulus peperiksaan kepada pelajar beragama Islam di semua peringkat peperiksaan awam.

Tuntutan terakhir mereka adalah supaya kerajaan memberi ruang kepada semua bangsa lain mengamalkan bahasa ibunda masing-masing kerana ia merupakan perkara asas yang perlu dilindungi.

Dua kertas kerja dibentangkan pada konvensyen anjuran BAdan Perhubungan PAS Negeri Pahang, masing-masing dari Sasterawan Negara, Datuk A. Samad Said dan bekas Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan, Abas Awang.

Sementara itu, Setiausaha Perhubungan PAS Pahang, Roslan Zainal berkata, PAS Pahang mahu PPSMI segera dimansuhkan kerana melihat kepada pencapaian pelajar-pelajar di negeri itu agak tercorotterutamanya mereka yang tinggal di kawasan pedalaman.

"Pahang amat prihatin dalam isu PPSMI kerana dari segi ranking pencapaian akademik samaada UPSR, PMR atau SPM pelajar-pelajar negeri ini tidak berada di antara yang teratas. Sebab itu kalau boleh kita memang mahu ditamatkan serta merta PPSMI kerana mangsanya ialah antaranya pelajar-pelajar negeri Pahang.

"Mereka yang tingggal di kawasan pedalaman, felda dan sebagainya tidak berkesempatan untuk memperoleh pendidikan yang setara berbanding mereka di kawasan bandar," kata Roslan. _

sumber : harakahdaily.net

No comments: